Golf

Klubbens PGA-Pro

Måns egen berättelse

Jag ser verkligen fram emot säsongen på Degeberga-Widtsköfle GK, som i mina ögon är en riktigt oslipad diamant. Få golfklubbar i Sverige har så bra förutsättningar med lång spelsäsong, sandjord, fantastisk skotsk designstil. Jag hoppas att fler golfare på sikt har den goda smaken att uppskatta riktig linksinspirerad golf, med allt vad det innebär. Övningsområdena med ett flertal övningsgreener, en riktig 9 håls korthålsbana med hål upp till 160 meter, driving range med träning från gräs ger de bästa förutsättningarna för de som vill förbättra sitt spel.

Mångårig erfarenhet som golftränare

Från 20 årsåldern har jag jobbat heltid med golf som golftränare på Mölle, Österlen, Stiby, Rya och Hässlegårdens GK. Jag är något av en golfoholic och älskar golf och allt runtomkring spelet. Jag tränar helst golf varje dag året runt och har spelat i hela världen utom Sydamerika. Jag har spelat med medioker framgång på PGA-tourerna i Sverige, Asien och Australien, men framförallt hjälpt andra att utveckla sin golf. Sedan 1989 bor jag och min familj i Vik.

Utbildning

Jag gick golflinjen i gymnasiet och gjorde militärtjänsten på idrottsplutonen på I11 i Växjö, gick högre tränarutbildning och blev golfpro. Jag har besökt David Leadbetter golfacademy ett flertal gånger och gått kurs hos Dave Pelz, en känd närspelsguru, som skrivit klassikern The Short Game Bible. Jag är utbildad PING fitter (klubbutprovare) på deras fabrik i England. Jag har gått ett antal TPI kurser (Titleist Performance Institute – fysträning för golfare). Många olika kurser i PGAs (Swedish Greenkeepers Association) och SGF regi som klubbchefsutbildningen, den senaste kursen var SGAs grundutbildning i höstas med tre veckors grönyte utbildning.

Tidigt gripen av golf

Jag började spela golf i mitten av 70-talet. Vi flyttade till nytt hus inom Viken och kom nära en golfbana som heter Helsingborgs GK. Banan passerades när man skulle ner på stranden och bada och hitta på andra diverse aktiviteter. Jag letade lite bollar och peggar och det tog inte så lång tid innan jag fick min första järnsjua.

Min pappa blev golftokig och vi spelade ofta på Mölle GK under sommaren vid 4-tiden på morgonen innan han åkte till jobbet. Annars var jag mest intresserad av fotboll och spelade lite golf efter skolan och under sommarlovet när fotbollen hade uppehåll. Hela tonårsperioden tränade och spelade jag mer och mer golf och till slut tog golfen all min lediga tid och lite till…